Wiosna w szkole !!!

„Wiosna w szkole”- takim hasłem w wielkim finale przywitaliśmy wiosnę w SP1. Ale od początku…., bo zaczęło się dużo, dużo wcześniej….

Na kilka dni przed 21 marca uczniowie przynosili do szkoły różne produkty: banany, winogrona, jabłka, ananasy, brzoskwinie, gruszki, mleko, jogurty owocowe i naturalne, płatki śniadaniowe…etc.Jedna z sal lekcyjnych przemieniła się w pachnącą jedzeniem spiżarnię. Z tych pyszności 21 marca została przygotowana degustacja promująca zdrowy tryb życia, ponieważ mottem tego dnia była słynna łacińska sentencja Mens sana in corporesano, czyli W zdrowym ciele zdrowy duch !!!

W myśl powyższego hasła uczniowie tego dnia mieli także przypisane różne zadania z podziałem na wiek. Musieli wykazać się kreatywnością w zajęciach kulinarnych i artystycznych oraz zwinnością w zajęciach sportowych. Na zajęciach kulinarnych w grupie klas 4,5 każdy uczeń przygotowywał własną „Kanapkę pełną radości”; klasy 6,7 „Bajkowego bohatera ze świata owocaków i warzywniaków”, a najstarsi przyrządzali „Potrawę – niebo     w gębie”. Dodatkowo każda klasa typowała wśród siebie najlepszą potrawę i wystawiała ją do konkursu w swojej grupie wiekowej. Zatem w tej części było zdrowo i pysznie. Następnym zadaniem było wykonanie przez uczniów pracy plastycznej. Tematyka plakatów również uwzględniała grupy wiekowe – najmłodsi tworzyli pracę dotyczą: owoców, warzyw, produktów zbożowych i nabiałowych, białek, tłuszczów zwierzęcych i roślinnych. Klasy 6 i 7 malowali pieczątkami zrobionymi z warzyw i owoców postać bajkową, zaś gimnazjaliści prezentowali na swoich plakatach problematykę witamin.

W hali sportowej czekały zaś na uczniów konkurencje sportowe min. tor zwinnościowy, gra w babingtona, skok w wzwyż, rzut do kosza czy aerobik.

Po sportowej aktywności czekała na uczniów wspomniana degustacja – świeże, bez dodatku cukru!, soczki z marchewki, surówka z marchewki, jogurciki z płatkami, koreczki owocowe. Do przygotowania śniadania zużyto: 60 kg bananów, 40 litrów mleka, 120 sztuk jogurtów, 20 sztuk płatków śniadaniowych, 100 sztuk jabłek, 10 kg winogron, po 60 sztuk gruszek i kiwi, po 20 sztuk puszek ananasów i brzoskwiń i aż… ok. 170 kg marchewki!!! Warto jeszcze wspomnieć, że niewykorzystane owoce i warzywa zostały rozdzielone między klasy, które następnego dnia nadal mogły cieszyć podniebienie zdrowymi i pełnowartościowymi w witaminy i błonnik przekąskami.

W finale projektu wszystkie klasy znowu spotkały się w hali. Każdej klasie została przypisana i wydrukowana literka, a z nich uczniowie utworzyli napis – WIOSNA W SZKOLE!!! I każdy z nas z pewnością cieszył się, że to już – że będzie cieplej, przyjemniej, piękniej, no i bliżej do wakacji!!! Pani dyrektor, nauczyciel wychowania fizycznego oraz koordynatorka projektu przedstawili zwycięzców w poszczególnych kategoriach. W konkursie kulinarnym zwyciężyły klasy: 4b, 7b i 3a; zaś w konkursie artystycznym najlepsze prace wykonali uczniowie klas: 5b, 7c i 2b.

Okazało się, że słynny Dzień Wagarowicza można spędzić – nie wagarując, byle tylko szkoła zaproponowała jakąś ciekawą alternatywę do tradycyjnej ławki. Sądząc po frekwencji 21 marca – myślę że, koordynatorki projektu oraz wszyscy zaangażowani sprostali temu zadaniu – uczniowie z chęcią przyszli do szkoły, świetnie się bawili, a przy okazji uczyli się idei zdrowego i aktywnego spędzania wolnego czasu, bo W zdrowym ciele, zdrowy duch!

 

                                                                                                                      M.Major

Comments are closed.